Защо златото може да падне под 1000$ през 2017 г. ?

От векове насам, златото се се използва като разменно средство срещу стоки и услуги. Тази тенденция, както е важила през 4в. пр. Хр., така и важи през 2016 г. Скъпоценният метал винаги е имал доверието, както на бедни, така и на богати и неговото притежание винаги е носело дивиденти.
И през тази година златото остава един от най-предпочитаните активи за инвестиция, както за доходност, така и за хеджиране.
Златото беше „горещ“ инструмент през първите шест месеца на настоящата година. Трудно някой можеше да предскаже за ралито, които видяхме през 2016 г. И когато всички станаха прекалено ентусиазирани, скъпоценният метал остана в застой и не пое в определена посока.

Това са няколко от прогнозите, които се появиха точно, когато цената на златото се беше покачила до пикова точка.

  • Credit Suisse прогнозираше цена на златото за тройунция на 1500$ в началото на 2017 г.
  • RBC виждаше покачване също до 1500$ за тройунция през 2017 и 2018.
  • Публикация във “Forbes” отново беше на същото мнение, очаквайки 1500$.
  • В друга статия в “Bloomberg”, прогнозата за цената на златото стигна даже до 1900$.

Старата максима „Купувай при лоши новини и продай при добри“, като че ли и този път може да се окаже на мястото си, имайки предвид поредицата от положителни очаквания за златото от страна на медии и банки.

Ценовият анализ предполага 2017 да е годината на „мечките“ за златото.
В момента инвеститорските настроения спрямо златото като, че ли не са в дългосрочен план, тъй като скъпоценният метал се разглежда като „ актив-убежище“. Тоест пряко или косвено цената му се влияе от състоянието на другите инструменти на пазара, които имат значителни по мащаб инвестиции. След сътресенията на пазара през изминалата година, страховете за нови такива останаха на преден план и през 2016г., което доведе до пренасочване на инвеститори към златото, което от своя страна доведе до този ръст.
Вече във втората половина на 2016 г., тези страхове изглежда са отминали, защото златото спря своя възход и вече дълго време цената е в застой.
Друг фундаментален фактор може да се окаже и силният долар.  Федералният резерв на САЩ очаква дългосрочно подобряване на макроикономическите показатели на страната, което от своя страна да води до поетапно вдигане на лихвата, бутайки долара нагоре.
От техническа гледна точка една графика може да покаже повече, отколкото много анализатори и медии да говорят.
В момента златото се движи към по-ниска зона през своя „бичи“ тренд канал. Продължението на този канал насочва златото към стойности около 1000$ за тройунция, като през втората половина на 2017 г. може да достигне и до 890$, което е точно пиковата точка от 1980 г.
С други думи не трябва да се изключва сценарий, в който златото да удари 890$ за тройунция през 2017, след което да обърне към силен „бичи“ пазар.

zlato
Златото не можа да пробие своят „меча“ тренд линия. Краткосрочните перспективи пред него са тест на 1250$, който ако не издържи, то шансовете за тест на 1000$ се увеличават значително.
Зелените правоъгълници показват стабилизационни периоди, които се срещат рядко при златото. След предишното последва рали нагоре.

Големите инвеститори преди да вложат капитала си в даден актив, те разглеждат и двата варианта на движението му, а не този, който те биха желали или мислели, тъй като това може да обърне перспективите относно бъдещото движение на цената в различна посока от първоначалната.
Затова е препоръчително да се има предвид и защо златото може да стигне до 1900$-2000$ през следващите 2-3 години.

Цената на златото скочи с около 20% тази година, като опасенията от президентските избори в САЩ, инфлацията и геополитическата несигурност бяха в основата на този ръст. С консолидацията на ценния метал през последните месеци, инвеститорите ясно показват, че има колебание дали цената на златото не е стигнала до максимума си за периода.
Според експерти, златото може да достигне до 2000$ за тройунция през следващите 2-3 години като последица от несигурността и инфлацията. Отделно, централните банки са намалили реалната стойност на валутите си през последните 7 години като са добавили 19 трилиона долара в сметките си, сума която е по-голяма от БВП на САЩ.
Друг фактор, който може да спомогне за покачаването на златото е драстичното понижение на капиталовите разходи в сектора. През последните години, секторът е ограничил разходите до 40 млрд.$ за 2011г., а за четвъртото тримесечие за 2015, те са били едва 5 млрд.
Техническата графика на златото, също може да добави тежест за подобно развитие на цената. Макар и след спада на цената, започнал от 2011г., трендът продължава да възходящ, като спадът продължи до пиковата стойност от 2008 г.

zlato2

Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар